Thursday, June 11, 2015

Pistetään vekara häkkiin

Siljan kanssa on ihan kiva veneillä, mutta mihin ihmeeseen tuollaisen kaikkialle ryömivän ja kiipeilevän 8-kuukautisen tytsyn voi laittaa silloin kun haluaa molemmat käsiparit vapaaksi? Vastaus löytyi taas laituriparlamentista. Joku kertoi että skidit viihtyvät erinomaisesti keulahytin "pesukoneessa". Joku toinen taas kehui virittäneensä verkon yhteen punkista niin että pikkuväki pysyi rajatulla ja vahvasti pehmustetulla alueellaan. Insinööri interpoloi, että optimiratkaisu on verkolla rajattu alue keulahytissä.

Veneeseen on käyty tutustumassa jo monta kertaa
Great! Enää tarttisi vain miettiä millainen verkko rakennetaan ja miten ihmeessä sen kiinnitys hanskataan veneessä. Lyhyt käynti Maritimissa tuotti läjän erilaisia haponkestäviä hakasia ja pikalukkoja, toiselta nimeltään lepuuttajanpidikkeitä. Samalla mukaan tarttui pari 31-millistä lasikuituista purjelattaa vahvikkeiksi, nottei karkuun pääse ihan vaan reunan ali ryömimällä.

Pohjalle tuli tällaiset kiinteät lenkit ja sivuille pikalukoilla avattavat
Keulahytti on aika veikeän muotoinen ilman yhtäkään suoraa kulmaa, mutta luotilangalla ja apunarulla sai hyvin kaikki helat samaan linjaan. Kun nuo oli uhkarohkean itsevarmasti kiinnitetty lasikuituun ja puuhun, päästiin ottamaan mittoja varsinaista verhoa varten. Sain viimein validin syyn hankkia uuden laser-etäisyysmittarinkin. Meni Suviin ihan täydestä kun sanoin että on niin vaikeita muotojakin mitattavana. Mwhah!

Silja tarkasti lopuksi piirrustukset
Sitten päästäänkin kaikista haastavimpaan kohtaan. Verho kalskahtaa ompelulta, ja mä en ainakaan ole ommellut mitään ala-asteella suoritetun ompelukortin jälkeen. Ja ei tuo Suvikaan varsinaisesti itsevarmuutta uhkunut. No rohkea rokan syö ja sitä rataa! Mä surffailin yhden lauantaiaamun ompelukoneita verkosta, ja kun Suvi meni puolilta päivin bodypumppiin niin me karattiin Siljan kanssa ompelukonekauppaan ja Eurokankaaseen. Mä olin ihan myyjien vietävänä, mutta kun Janomen koneella demottiin tikkausta 8-kerroksisen farkkukankaan läpi niin mäkin uskoin, et kyllä tällä nyt purjekangasta ja Sunbrellaakiin läpäistään. Siinä tarttui sitten mukaan ompelukone, metrin verran sinistä Sunbrellaa ja pari metriä vahvinta hyttysverkkoa.

Hyttysverkon laaduntarkastus
Silja varmisti, että linjat meni oikein
Mun hieno Janome myStyle 100 ja ensimmäisen tunnin urotyö
Ompelu oli oikeastaan aikas hauskaa vaihtelua. Varsin pienellä vaivalla sai tosi siistiä jälkeä aikaan, mitä nyt välillä tikki karkasi minne sattuu. Onneksi tuli lopulta valittua sinistä lankaa eikä sitä valkoista mikä oli ensimmäisenä tarttumassa käteen. Valkoista siksakkia ei olisi silmä kestänyt, mutta sininen menee. Kahden tunnin uurastuksen lopputuloksesta arvosana 8½ ja latatkin istuivat taskuihinsa kuin lanka neulansilmään (eli vähän tiukkaa teki, mutta sinne menivät).

Sinne sujahti
Alkuun ajattelin laittaa kulmiin simppelit löysilenkit kiinnitystä varten, mutta ommeltuina ne eivät olisi säädettäviä, ja mittojen arvailu oli vähän niin ja näin. Päädyin valinnassa purjerenkaisiin ja ennen pitkää taas Maritimiin luottokortti kädessä. Tässäkin tuli vaan heti ongelma: millä ihmeellä puhkaistaan pyöreä reikä parhaimmillaan 4-kerroksiseen Sunbrellaan? Mukana tulleilla lyömäaseilla ei olisi puhkottu edes talouspaperia. Maailmalta puolestaan löytyy kyllä hienoja reikätalttoja ja poraleikkureita, mutta Suomessa löi Google aivan tyhjää. Eikä tässä oikein ollut aikaa jäädä odottelemaan lentopostia Jenkeistä. No hätä keinot keksi.

Näillä mistään mitään tule, ainakaan reikää!
No millä nyt reikiä yleensäkään tehdään? Ihan hyvät tuli
Ohje kehotti vasaroimaan, mutta mä puristan mieluummin puristimella
Hyvään pyrittiin, mutta priimaa pukkasi taas
Ja sittenhän tuo projekti alkoikin olla jo loppusuoralla. Kävin yhtenä arki-iltana sovittelemassa veneelle ja totesin tyytyväisenä, ettei tarvinnut tehdä yhtään korjaussovitusta. Samalla rakastuin Bilteman kumiköyteen josta tuli aivan erinomaiset ja juuri sopivasti joustavat lenkit purjerenkaisiin. Kerrankin jotain Biltemasta mikä toimii. Kylvin noita lenkkejä samantien kaikkialle veneeseen mihin tarvittiin jotain joustavaa lenkkiä, esim kaikkien irtolaturien johtojen ympärille jne. Loppusilauksena samaisesta kaupasta köysisakkelit millä alareunan sai kiinnitettyä todella elegantisti kiinteisiin lenkkeihinsä.

Nätisti patjojen väliin piiloutuvat köysisakkelit
Pikalukot ylhäällä ja keskellä helppoa irrotusta varten
Suht tyytyväisen oloinen loppukäyttäjä
Aikaa meni töineen ja kauppareissuineen noin 8 tuntia. Kustannukset karkasivat mulle ominaiseen tapaan vähän lapasesta, mutta kyllä mä jotain uusiokäyttöä tälle roinalle keksin

  • Helat noin 50€
  • Purjelatat 20€
  • Purjerenkaat 12€
  • Sakkelit + kumiköysi 15€
  • 1m Sunbrellaa 35€
  • 2m hyttysverkkoa 10€
  • Langat + neulat 15€
  • Ompelukone 350€
  • Lasermittari 60€

--> apalttiarallaa 570€. Ehkä olis kannattanut tilata joltain purjetalolta mitoilla ;-D

2 comments:

  1. Haha, tämähän juttu sopis munkin käsityöblogiin jopa! Hyvin tehty!

    ReplyDelete