Sunday, August 10, 2014

Tasan vuosi purjehduksen aloituksesta

Se oli aika tarkalleen vuosi sitten kun astuttiin ensimmäistä kertaa ikinä purjeveneen kyytiin Purjehtija 1 -kurssin merkeissä. Ei ole vuosi mennyt laiskotellessa kun katsoo mitä kaikkia kursseja on käytynä ja kuinka paljon sitä on kehittynyt niin purjehtijana kuin purjeveneen huoltajanakin. Eikä laiskoteltu faijan kanssa nytkään sillä meillä oli vuorossa neljä päivää perämieskurssia.

Jos aloitetaan taas säästä, niin ei olisi hienompaa keliä voinut tarjoilla. Alla historiallinen 33 päivän helleputki, ja sama meno jatkui viikonlopun ylikin. Suojakertoimille oli taas käyttöä kun aurinko helotti suurimman osan aikaa pilvettömältä taivaalta ja päivän aikana ei juuri suojaan ehtinyt. Tuultakin riitti sopivat 3-7 m/s torstai-iltaa lukuunottamatta. Kaiken kaikkiaan ideaaliset olosuhteet purjehdukselle.

Ihan kivat puitteet
Mutta mitä perämieskurssilla tehdään?
Kurssi tähtää perämiestutkintoon ja antaa valmiudet itsenäiseen purjehdusharjoitteluun suotuisissa olosuhteissa. Kurssilla keskitytään purjehdustaidon kehittämisen sekä purjeveneen käsittelyyn eri tilanteissa.
Ookoo, kurssikuvauksesta ei ollut juurikaan apua, mutta eipä toisaalta spoilannut liikaa etukäteenkään. Ja hyvä niin, koska kurssi oli sopivasti täynnä erilaisia yllätyksiä. Enkä halua itsekään spoilata liikaa tulevilta perämiehiltä. Jokainen kurssi on myös varmasti kouluttajansa näköinen ja sovelletaan vallitseviin olosuhteisiin. Meidän onneksi (ja kauhuksi) kouluttajaksi osui Kesäpurjeen Jacke jota ei todellakaan kylmää järjestää päällikkö/perämieskurssilla vauhtia ja vaarallisia tilanteita Absolut 37:llaan ;-)

Torstain pläkä (eli tuuleton keli) hyödynnettiin erilaisten rantautumisten ja springiköysien käytön harjoitteluun. Springit ovat kiinnitysköysiä, joita käytetään vipuvarsina laituriin kiinnittyessä ja sieltä irtaantuessa. Oikein käytettynä noilla saadaan vene käännettyä kovaankin vastatuuleen, mutta touhu vaatii aika paljon ajatusta toimiakseen. Äärimmäisen hyödyllistä settiä ja oleellinen osa kaikkea veneilyä, etenkin haastavammissa tuuliolosuhteissa. Hyvä muutenkin harjoitella manöövereitä vähän haastavammalla veneillä. Oma vene vetolaitteella ja ohjausmoottoreilla kun tekee rantautumiset vähän turhankin helpoksi tissiposkeiluksi. Jonain päivänä sitä kuitenkin löytää itsensä jonkun vuokraveneen puikoista, ja silloin ei ole kouluttajaa vieressä pelastamassa vaurioilta.

Faija ratin takana
Perjantaista sunnuntaihin päästiin nauttimaan purjehduksesta kaikissa muodoissaan. Jokainen sai vuorollaan harjoitella miehistön komentamista, navigointia, ohjaamista tai kansigastina toimimista. Pääsääntöisesti ajettiin väylien ulkopuolella ja Absoluttia puikattiin kaikkiin rakoihin mihin normaalisti ei tulisi mieleenkään mennä. Tämän päälle kaikenlaista erikoistilannetta kuten "mobbia" (mies yli laidan), purjeilla rantautumista ja muuta pikkukivaa. Oman haasteensa toi itse kouluvenekin, sillä Absolut 37 on paitsi nopea myös aika tekninen ajettava. Joku voisi kehua kisakireäksi.

Seuraavaa casea pukkaa
Kaikki Kesäpurjeen kurssit ovat olleet hyviä, mutta tämä oli parhaudessaan ihan omaa luokkaansa. Merellä liikuttiin lähes jatkuvasti hieman oman mukavuusalueen ulkopuolella, mutta siellähän se kehityskin tunnetusti majailee. Lisäksi oli hieno havaita kuinka meidän viiden kurssilaisen ryhmä hitsautui todella upeasti yhteen. Sunnuntai oli jo niin sujuvaa purjehdusta casesta seuraavaan, ettei paremmasta enää väliä.

Summaten: ihan superkiinnostavat neljä päivää, ja parasta koulutusta tähän mennessä. Nyt on perheessä pari perämiestä, ja tästä on hyvä jatkaa elokuun lopulla starttaaviin pimeäpurjehduksiin (päällikkökurssin sisältöä). Vuoden päästä avomeritutkinto? ;-)

No comments:

Post a Comment